26 januari
Kijktip: Ziek door je werk
BLOG | Onlangs zag ik de documentaire ‘Ziek door je werk’, van de hand van Pointer (KRONCRV); je kunt de volledige aflevering hier op NPO Start bekijken. Als bedrijfsarts heb ik er deels met afschuw, deels met genoegen naar gekeken. De reden? Aandacht voor beroepsziekten en adequate zorg voor mensen met een beroepsziekte staan niet hoog op de politieke agenda. Deze documentaire maakt pijnlijk duidelijk dat dit wél zou moeten.
Trage rechtsgang
In de documentaire zien we dat Edward schildersziekte heeft, waarschijnlijk doordat hij met giftige stoffen heeft gewerkt. Hij heeft zijn oud-werkgever aansprakelijk gesteld, maar weet niet of en wanneer hij in het gelijk wordt gesteld. We zien ook Jaco. Hij werd ook ziek, maar raadt iedereen met klem af om een beroepsziektezaak aan te spannen. Zijn zaak duurde negen jaar en daar heeft hij zwaar onder geleden.
Kernwaarden
Over de rechtsgang in Nederland kan ik niet goed oordelen, maar de documentaire maakt voor mij wel eens te meer duidelijk dat bedrijfsartsen met name preventief meer ruimte moeten krijgen, meer ruimte moeten opeisen wellicht ook. Het herkennen, opsporen, aanpakken en waar mogelijk voorkomen van beroepsziekten en beroepsgebonden aandoeningen is namelijk een belangrijk element van arbeidsgerelateerde zorg. Het is een professionele taak en een maatschappelijke verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts die is opgenomen in de tien kernwaarden van de NVAB. Een bedrijfsarts moet ongehinderd toegang hebben tot de werkplek. Werkenden hebben recht op een arbeidsomstandighedenspreekuur. Een spreekuur waarbij je met de bedrijfsarts in alle anonimiteit kan spreken, zonder dat de werkgever hiervan weet, ook als er nog geen sprake is van ziekte. Helaas weet niet iedere werknemer dit. Werk aan de winkel dus…
Gepubliceerd op: 26 januari 2021