Bedrijfsarts Frits van Rooy benoemd tot hoogleraar

Bedrijfsarts Frits van Rooy is per 15 oktober benoemd tot hoogleraar ‘Vroegsignalering en preventie van beroepsziekten’ bij het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht. Het belangrijkste doel van de leerstoel: de kloof tussen dichten tussen theoretische kennis en praktijk, zodat mensen die werken met gevaarlijke stoffen gezond hun pensioen halen.

Jaarlijks overlijden duizenden mensen in Nederland doordat ze op hun werk blootstaan aan gevaarlijke stoffen. Nog veel meer mensen worden ziek. In de praktijk blijkt het lastig om beroepsziekten te voorkomen. De relatie tussen arbeidsomstandigheden en ziekten wordt vaak pas jaren later gelegd, of zelfs helemaal niet. Dat komt onder meer doordat het ontbreekt aan kennis over gevaarlijke stoffen.

Preventie

Van Rooij zegt hierover in een interview: ‘Elke bedrijfsarts zou zich moeten afvragen als een werkende op het spreekuur komt: “Zou het ziektebeeld kunnen worden verklaard door blootstellingen op het werk?” Als de relatie kan worden gelegd, heeft men de mogelijkheid voor preventie in handen.’

Urgentie

Zijn aanstelling ziet Van Rooij als een erkenning van de urgentie en het maatschappelijk belang. ‘De leerstoel kan bijdragen aan een gezondere en veiligere werkomgeving, vermindering van ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en vroegtijdige sterfte.’

‘Ons doel is dat er uiteindelijk geen mensen meer sterven of ziek worden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk,’ zegt van Rooy.

Arbo Unie financiert de leerstoel.

Foto: Universiteit Utrecht

 

Deel dit artikel: