30 november

Het mooiste onderdeel: het werkbezoek

BLOG | Rond half een in de middag had ik stevige trek, maar bleken we niet naar het bedrijfsrestaurant te gaan. We gingen langs op een bouwplaats in de buurt. Daar kregen we een rondleiding van de enthousiaste voorman, die het zeer kon waarderen dat de bedrijfsarts even langskwam. Werknemers die enkele weken daarvoor bij de bedrijfsarts waren geweest voor een inzetbaarheidsadvies werden even opgezocht. Lukte het toepassen van de adviezen in de praktijk? Waar waren ze nu  mee bezig? Deden ze hun eigen werk of deden ze aangepast werk? Op de bouwplaats kregen we uitleg over containerbouw en over de malaise in de bouwwereld. Het was informatief, maar ook heel gezellig.

Zo leuk maken als je zelf wilt

Terug in de auto vertelde mijn gastheer dat je als bedrijfsarts het vak zo leuk kan maken als je zelf wilt. Het langsgaan op de bouwplaats was voor hem een nuttig, maar ook een leuk uitje. Hij kon dan zien of er veilig gewerkt werd en tegen welke obstakels men in de praktijk opliep na zijn inzetbaarheidsadvies. Maar hij kon dan meteen ook even overleggen met de leidinggevende over een lastig arbeidsconflict, een bijna-ongeval op de werkplaats, het gedoe met een onderaannemer en de uitkomst van het recentelijk uitgevoerde periodieke medische onderzoek (PMO). Hij werd niet betaald voor dit werkbezoek, het was ook geen verplichting vanuit de arbodienst. Voor hem was het  werkbezoek echter veel leuker dan in de bedrijfskantine van de arbodienst de boterhammetjes eten. Dit gaf hem energie. Als de bedrijfsgeneeskunde mij aansprak, dan was het soort bedrijfsarts dat ik wilde zijn afhankelijk van mijn eigen keuzes. De nadruk op het zelf vorm geven aan wat je belangrijk vindt in je werk is mij blijven inspireren om regelmatig een dagje mee te lopen met werknemers bij werkgevers waarvoor ik bedrijfsarts ben. De dagen dat ik op werkbezoek was zijn achteraf altijd de werkdagen waar ik met het meeste plezier aan terugdenk.

Mortieren en andere munitie testen op schietbaan

In mijn tijd bij de interne arbodienst van het ministerie van Defensie  waren er veel mogelijkheden om werkbezoeken af te leggen. Bijvoorbeeld een dagje heel vroeg opstaan om de vrachtwagens te helpen laden en daarna hoog boven het andere verkeer mee te rijden in een vrachtwagen. Veilig in een geluidsdichte container bij het afvuren van de Pantser Houwitser. Mortieren en andere munitie testen op de schietbaan. Met de bewaking mee over het (vrijwel verlaten) militaire vliegveld Deelen, zelf schieten op de schietbaan, het bijwonen van de Integrale Beroepsvaardigheden Training (IBT) zodat je ook beter snapt waarom daar vaak bepaalde blessures uit voortkomen.

Op pad met de politie

Sinds kort werk ik voor de Politie Eenheid Oost en ben ik een dag en een avond op pad geweest met de politie. Het helpt mij om een beter beeld te krijgen van wat het dagelijkse werk van deze beroepen inhoudt. Hierdoor sluiten mijn inzetbaarheidsadviezen beter aan bij de inzetbaarheidsproblemen waar de werkgever tegenaan loopt. Ik snap beter waar politiemensen stress van krijgen en waarvan zij opladen. Als een overspannen medewerker direct wil beginnen met de zwaarste klussen, zal ik hem of haar bijvoorbeeld tijdelijk tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.

Ontspannen en constructief

Werknemers en leidinggevenden ervaren het vrijwel zonder uitzondering als heel positief dat de dokter een keer bij hen langskomt op de werkplek. Het vertrouwen in een onafhankelijk en gedegen inzetbaarheidsadvies wordt daardoor ook vergroot. Ik ben er kennelijk niet alleen voor de werkgever, maar ook voor de werknemers. De sfeer in mijn spreekkamer is daardoor meestal ontspannen en constructief in plaats van wantrouwend en afstandelijk. Uiteraard staan de belangen van een werknemer en de werkgever soms tegenover elkaar. De kunst is dan om beiden een zo adequaat mogelijk advies te verstrekken, zonder partij voor de werkgever of de werknemer te kiezen. Dat is soms een hele uitdaging, maar dat maakt het werk van de bedrijfsarts ook heel waardevol en interessant.

Gepubliceerd op: 30 november 2016

Deel dit artikel: