‘Baangarantie’ in de sociale geneeskunde

Geneeskundestudenten die zich specialiseren in de sociale geneeskunde hoeven niet bang te zijn dat ze geen baan kunnen vinden. De sector staat te springen om nieuwe mensen.

Uit een analyse van het Capaciteitsorgaan blijkt dat het aantal artsen dat werkt in de sociale geneeskunde in de komende twintig jaar afneemt.

Vorig jaar waren er nog 4100 sociaal geneeskundigen. De verwachting is dat het er in 2042 nog zo’n 3800 zullen zijn. Bij de analyse is ervan uitgegaan dat het aandeel instroom en uitstroom gelijk blijft.

Vacatures

De vraag naar bijvoorbeeld bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, jeugdartsen, donorartsen en forensisch artsen is nu al groter dan het aanbod. Er zijn veel vacatures.

De verwachting is ook dat ze zorgvraag de komende jaren zal stijgen, onder meer door een toename van patiënten met meerdere chronische aandoeningen en een complexe zorgvraag door de vergrijzing.

Het capaciteitsorgaan adviseert de overheid dan ook om meer studenten te laten instromen in studies voor sociaal geneeskundige beroepen. Om over tien jaar genoeg artsen te hebben zodat er aan de zorgvraag kan worden voldaan, zijn er de komende jaren elk studiejaar 1000 nieuwe studenten nodig.

Deel dit artikel: